Széchenyi 2020
Az idei tanévben is elindul az Ideafest elnevezésű középiskolai ötletverseny
Az idei tanévben is elindul az Ideafest elnevezésű középiskolai ötletverseny

Az idei tanévben is elindul az Ideafest elnevezésű középiskolai ötletverseny

Sopron, 2022. szeptember 13., kedd (MTI) - Az idei tanévben is elindul az Ideafest elnevezésű középiskolai ötletverseny, amelyre november 9-ig adhatják be jelentkezésüket a Budapesten és Pest megyén kívüli középiskolás diákok - hangzott el a versenyt meghirdető sajtótájékoztatón kedden Sopronban.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy az előző tanévben első alkalommal meghirdetett ötletversenyre mintegy négyszázan jelentkeztek.

Az előző tanévben több mint száz csapat közül 12 jutott a döntőbe, ahol mentort kaptak. A versenyt a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium csapata nyerte meg - mondta.

A cél az, hogy a fiatalok az innovatív ötleteiket tovább fejleszthessék, valamint tapasztalatot szerezhessenek a vállalkozói ismeretekből. Nemzetközi ismeretekre is szert tehetnek, hiszen az első helyezett az Amerikai Egyesült Államokba, a második Finnországba, a harmadik Németországba, a többi csapat pedig Csehországba utazhatott el - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a középiskolai generáció nagy természetességgel használja az új technológiákat, hiszen ebben a környezetben nőnek fel. A jövő szakmáit illetően erre nagy szükség van, mert a nemzet szempontjából is kulcskérdés, hogy a fiatalok tapasztalata beépüljön a magyar társadalomba - fogalmazott.

A politikus elmondta, hogy az idei tanévben a TIM területeit is lefedő témákat jelöltek meg. Ilyen az energetika, a zöld szempontok, a közlekedés, az ipar 4.0, a foglalkoztatás, de ezeken felül egyéb technológiai kérdést is megfogalmazhatnak a diákok - sorolta.

Solymár Károly Balázs, a TIM technológiáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az Ideafest ötletversenyt az Input Program indította el tavaly, mert a 2016-ban az egyetemisták számára meghirdetett ötletversenyekre középiskolások is jelentkeztek.

Kiemelte, hogy a versenyre idén is három fős csapatokban lehet jelentkezni a www.ideafest.hu oldalon.

A tavalyi versenyen helyezést elért csapatok vállalkozási ötlete tovább ment, jelenleg elsőkörös befektetés előtt állnak - mondta.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Sopron nemcsak iskolaváros, hanem nemzeti sportváros is.

A nyertes soproni csapat olyan platformot hozott létre, amelyen keresztül megvalósítható a sportversenyek szervezése és a nevezések lebonyolítása is.

Kiemelte: fontos, hogy a fiatalokat bíztassák, hogy a gazdaságnak hasznos szereplői legyenek.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városban az alapfokú oktatási intézményektől a felsőfokú intézményig mindenféle iskolával rendelkeznek, minden szeptemberben csaknem tízezer diák kezdi el a tanévet.

Hozzátette, hogy a Modern városok program részeként egy inkubátorház épül a város határában, ami a kis- és közepes vállalkozásokat hivatott segíteni, ezen felül annak szomszédságában harminc hektáron ipari parkot alakítanak ki. A fejlesztésekkel az innovatív megoldásokat szeretnék segíteni - mondta.

Forrás: MTI

Maradt még kérdésed?

Keress minket bátran közösségi média felületeinken, vagy a
hello@ideafest.hu e-mail címen!
KERESD VÁROSI KAPCSOLATTARTÓDAT!
Facebook TikTok Instagram